Resipi: Bergedil Kentang Pedas


BAHAN-BAHAN:

500 gm kentang

1 biji bawang besar (cincang)

2 tangkai cili merah (cincang)

2 sudu besar daun ketumbar (cincang)

1 sudu besar daun bawang (cincang)

1 sudu kecil serbuk cili

2 sudu kecil serbuk kari

1 sudu kecil jintan putih

2 biji telur

Sedikit serbuk roti

Minyak sapi untuk menumis

Garam

CARA MENYEDIAKAN:

1. Rebus kentang bersama dengan kulitnya. Setelah empuk, lecekkan. Kemudian gaulkan dengan bawang, cili merah, daun ketumbar, daun bawang, serbuk cili, serbuk kari, jintan putih dan tambahkan garam secukup rasa. Gaulkan sebati.

2. Kemudian bulatkan adunan dan leperkan dengan tangan. Celupkan dengan bancuhan telur dan serbuk roti. Panaskan minyak sapi dan masak di dalam kuali leper sehingga masak.

About these ads

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,175 other followers

%d bloggers like this: