Cerita Lawak: Kisah 3 Ekor Anak Babi


Pada satu ari..di dalam sebuah negeri yg jauh sekali ader tiga ekor babi. Bapak diorang halau diorang dari rumah pasal diorang pemalas nak mampos….hmmm..maner ader babi yg rajin sey. So diorang pun keluar lah dari rumah mencari kehidupan yg baru. Mereka berpakat untuk go separate ways dan bina rumah masing masing.

Tanpa disedari.. mereka telah di awasi oleh seekor serigaler yg sememangnyer mengidam nak makan daging babi. Orang kalau dah mengidam nie memang takleh ditahan tahan lagi.. nak jugak….dia akan usahakan sampai dapat. Macam orang baru kahwin…asek mengidam nak balik rumah je…

Babi yg bongsu telah pergi kat satu tempat dan bina sebuah rumah yg diperbuat daripada seteraw(straw ler). Toksah tanyer aku camner dia bleh terpikiag sampai camtu aku pun tak tahu. Biler dah siap dia pun hepi kemain…korang tahu lah babi kalau dah hepi berkecah rabak beb, kalau dah babi babi jugak…pantang nampak taik, mulerlah nak stunt…..stunt plak tak agak agak punyer stunt…..camnerlah tak kener JE, takder hygiene langsung.

Serigaler datang dan ketuk rumah babi bongsu nie. Tapi babi nie takmu bukak pasal dia tahu aper motif sebenar serigaler nie datang…tak lain dan tak bukan ialah untuk memakan dia. Tapi serigaler tu lagik bijak……dia menarik nafas yg panjang dan menghembuskannyer ke arah rumah seteraw tu…..habis betabor beb. Tak sempat nak lari…babi tu kener kaup…dan dijadikan pa’is (korang tahu kan pa’is tu haper?…. alaahhh yg kat dalam daun pisang tu…macam otak otaklah).

Babi yg tengah plak dapat tahu yg adek dia kener makan, muler penik. Dia membuat sebuah rumah yg lebih kukuh….dia buat pakai ranting kayu. Biler rumah tu dah siap dia rilek kat dalam dan tunggu serigaler datang attack. Seperti dalam script citer nie, serigaler pun datang dan ketuk pintu rumah babi nie. Of course lah babi nie tak bukak pintu pasal dia tak mahu menerimer nasib yg seruper seperti adek dia.

Serigaler dengan keyakinan yg menebal lagik kuat kemain muler meniup rumah tu… pun betabor jugak. Habis babi tu kener dugong dengan brutal sampai takleh jalan dibuatnyer… kecoh beb.. kecohhhhhhhh wa cakap lu. Babi yg paling tua dalam tiga babis ini lebih berwawasan dari segi pemikiran dan penglibatan diri dia dan kepaler hotak dia. Senang punyer cakap kepaler hotak dia boleh bekerjasamer dgn badan dia. Dia telah bersungguh sungguh untuk menyelamatkan dirinyer dari dimakan serigaler tu. Dia telah membiner sebuah rumah batu dua tingkat, siap dgn light holder dan downlights, cabinet oak warner ijau (baru punyer beb), lantai jubin dari Italy, grill iron yg ader pattern bunger bunger, dihiasi dgn langsir pattern Morning Glory yg ader nam scallop kain velvet biru putih beserta kosie kosie antik Smobotnek dan multi split air-con jenis terkini dan tercanggih dgn alat kawalan jauh infra red. Senang punyer cakap rumah dia takkan roboh sampai kiamat lah. Serigaler pun datang ketuk pintu rumahnyer sambil memberi salam..

.”Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh”

Babi tu bingit pasal dia realised yg serigaler tu baru masok Islam (dah takleh makan babi ler tu)….sambil dalam hati berkater ,

” Aku tahu aku jadik lembu lagik bagus at least dapat jugak aku tengok dia kecewa biler cuber nak robohkan rumah aku”.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: