Kes santau angin di Perak…


Dear All,

Masa saya kerja kat Grik dulu (94/95) memang org dok pesan benda-benda ni. tapi kes-kes yg saya dengar tak banyak mana as ‘penuntut’ ilmu ni dah makin kurang cuma yang masih pakai ilmu tu nak kena buat yearly test untuk maintain ilmu agar tak makan diri. Real kes tak dengar pulak, cuma dengar atas dengar aje. Wife saya pernah kena batuk darah tak tau sebab (bukan di gerik) dan Dr. tak dapat tau sebab dia. Selama 5-6 tahun batuk darah-jampi-OK- 1-2 thn jadi balik-jampi -OK- last last jadi kat dungun, masuk hsptl disahkan TB- 1 thn rawatan sekarang dah OK.

Cuma nak kongsi,

  • TB boleh membawa maut tanpa dapat dikesan. Satu kes yang saya tau di Kuantan, dlm masa seminggu aja jalan
  • Symtom TB sama macam santau.
  • Kes TB di malaysia makin meningkat. Kat Perak maybe lebih lagi. di sebabkan pendatang asing (katanya)
  • TB boleh merebak melalui makanan. Boleh merebak melalui pernafasan (angin). Kalu berenti makan kat Tapah tu, orang punya le ramai, nak dapat meja pun kena q.
  • Ramai org makan kat perak jadi restoran PLUS kat Selangor banyak kosong munkin ada bwk berita nak suruh orang makan kat jejambat dulu kot.
  • Santau mungkin ada, tapi rasanya tak banyak dah. TB makin banyak, jadi kena hati-hati jugak lebih-lebih lagi ramai pekerja kedai makan ni org asing.
  • Makan masak sendiri lebih senang nak control halal haram nya, banyak sangat perasa, bahan masakan sekarang ni tak pasti halal haramnya. Kedai dok guna kicap apa pun kita tak tau. Dan benda yg tak halal tu memangya lebih ‘sedap’.
  • Hati-hati juga gula-gula anak-anak makan, banyak yang made in Thailand, Indonesia, Filipina, China ada tanda Halal Jakim lagi (Jakim kata bagi halal untuk kilang di M’sia aja). Ais krim Walls sekarang banyak di buat di thailand dan china. Chek tengok.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: