Review Filem – SUMO-LAH


* Filem ini akan ditayangkan di pawagam seluruh Malaysia pada 22 Februari 2007*Persatuan Restoran Sushi Kuala Lumpur akan menganjurkan pertandingan tahunan mereka iaitu Sumo ‘Underground’. Boleh Sushi merupakan pasukan sushi tak ternama adalah peserta runners-up tahun lalu kekurangan seorang peserta selepas kehilangan tukang masak mereka, Hasan. Mereka harus mencari pengganti secepat mungkin, dan secara kebetulan mereka berjumpa dengan Ramlee. 

Apakah yang akan terjadi bila seorang lelaki Melayu yang baran dan tiada keyakinan hidup dipaksa menyertai dunia sumo yang terkenal dengan penuh cabaran?

Cerita ini mengisahkan tetang seorang lelaki yang tidak ‘bermaya’ bernama Ramlee (Afdlin Shauki) yang tidak mampu melakukan sesuatu kerja dan bekerja untuk tempoh masa yang lama. Sikapnya ini telah mengecewakan ibunya (Kartina Aziz). Dalam keadaan tiada pekerjaan dan kesempitan wang, Ramlee tekad untuk menyertai pertandingan yang dianjurkan oleh pemilik restoran Boleh Sushi, Honda (Patrick Teoh) iaitu ‘Makan Sushi Sebanyak Mana Yang Anda Boleh Makan Secara Percuma’ dan pertandingan itu dalam tempoh masa tertentu sahaja.

Dalam keadaan yang sangat lapar dan tertekan dengan perjalanan hidupnya, Ramlee menyertai pertandingan itu dan akhirnya kalah. Sebagai syarat di atas kekalahan itu, Ramlee bekerja dengan Honda di restoran itu untuk menebus kekalahan itu. Maka Ramlee menjadi pekerja Restoran Boleh Sushi bersamasama dengan Haris (Awie) dan Andy (Radhi Khalid). Ramlee juga terpikat kepada anak gadis Honda yang cantik, Siti (Inthira Charoenpura) yang memilik darah kacukan Jepun dan Melayu. Selepas detik itu, barulah Ramlee mempelajari erti kehidupan selepas mendapat kerja, rakan-rakan dan keluarga yang baik.

 

Suatu hari, Ramlee sedar bahawa salah satu daripada tugasnya ialah dia harus menyertai ‘Malaysian Sushi Association Amateur Sumo Wrestling Championship’ yang dianjurkan oleh semua pemilik restoran sushi tempatan yang dimiliki oleh local Japanese.

Ketika Ramlee menyertai perlawanan persahabatan, Akira (Gurmit Singh), iaitu bekas kekasih Siti telah memperlekehkan Ramlee di khalayak ramai. Ini berlaku selepas Ramlee mendapati dia telah diperangkap supaya bekerja dengan Boleh Sushi kerana Honda terdesak untuk mencari ahli ketiga untuk pasukan sumo mereka.

Ramlee terpaksa membuat pilihan – samada untuk menyertai dan berjuang untuk Boleh Sushi dalam kejohanan itu atau meninggalkan keluarga barunya itu. Lalu, dia mengambil keputusan untuk menyahut cabaran dan mula berlatih dengan ahli-ahli kumpulan itu untuk kejohanan besar tersebut.

Ramlee juga mempelajari maksud perkataan ‘nokotta’ – jangan berputus asa, pertandingan masih belum berakhir. Dia mengerti bahawa apa jua keputusan, penghormatan dalam pertandingan adalah perlawanan yang baik dan telus. Maka, cabaran Ramlee adalah untuk mengabaikan ssmua alas an yang telah dia buat sebelum ini dan terus berjuang hingga ke titisan peluh yang terakhir, tak kira apa jua yang berlaku.

*Mari kita saksikan buah tangan Afdlin Shauki. Semoga anda seronok menonton cerita ini.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: