Pak Choy masak sos tiram


Bahan-bahan ( 2 orang )

Untuk basuh sebelum potong;

1 bekas air

2 sudu besar minyak masak

Bahan utk masak ;

– 2 sudu kecil minyak masak/zaitun –

– halia (sebesar ibu jari)dipotong/racik halus

– 2 ulas bawang putih diracik halus

– 5 sudu besar sos tiram (ikut rasa)

– gula secukup rasa

– 1/2 cawan air

Cara-cara

1. Bersihkan sayur tersebut dan rendamkan ia sekejap dalam bekas yang berisi air dan dicampurkan dengan minyak masak (spy sayur kelihatan segar ketika dimasak dan mengelakkan zatnya hilang)

2. Panaskan minyak dan tumis halia serta bawang putih sehingga naik bau.

3. Masukkan sayur tersebut dan kuali tersebut ditutup dengan penutup (stir-fry). Biarkan selama 3 minit.

4. Kemudian, masukkan gula (secukup rasa) dan air. biarkan selama 3 minit.

5. Akhir sekali, masukkan sos tiram dan tepung jagung yang telah dicairkan. Biarkan jap dalam 3 minit.

6. Ok, dah siap untuk dihidangkan….

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: