Resipi: Sotong Masak Asam Berempah


Bahan A:

1/2 kg sotong besar
1/2 sudu besar jintan manis – dikisar halus
1/2 sudu besar jintan putih – dikisar halus
3 sudu kecil lada hitan – ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah – ditumbuk kasar
1 ulas bawang merah – ditumbuk kasar
Sedikit asam jawa – diperah dengan 1 1/2 cawan air
Sedikit minyak
Garam secukup rasa

Bahan B:

3 ulas bawang merah – dimayang
2 ulas bawang putih – dimayang
1 tangkai daun kari
Sedikit halia – dimayang
Sedikit minyak

Cara Menyediakan:

1. Sotong dibuang tulang, dakwat dan kulit. Bersihkan dan ditus.

2. Gaul dengan garam dan kunyit. Perap sebentar.

3. Panaskan minyak, masukkan sotong dan goreng hingga masak. Ketepikan.

4. Panaskan minyak dari bahan B dan tumis bahan B hingga wangi.

5. Masukkan bahan A dan kacau hingga wangi.

6. Masukkan sotong semula, kacau sebati dan masukkan air asam jawa. Masak hingga kuah pekat dan rasa asam garamnya. Anda juga boleh masukkan sedikit gula jika suka.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: