Resipi: Kentang Mentega


BAHAN-BAHAN:

8 biji kentang

2 ulas bawang putih (ketuk)

5 biji lobak jejari

60 ml jus lemon

4 tangkai daun thyme (cincang)

2 sudu besar madu

2 sudu besar minyak zaitun

4 ketul kepak ayam

200 gm kacang sepat

30 gm mentega

Garam

 

CARA MENYEDIAKAN:

1. Masukkan jus lemon, thyme, madu dan minyak zaitun di dalam mangkuk. Masukkan ayam dan tambahkan garam secukup rasa. Gaulkan dan perapkan seketika.

2. Sementara itu rebus atau kukus kentang dengan sedikit garam sehingga empuk.

3. Panaskan sedikit minyak dan masak ayam yang diperap tadi mengunakan kuali leper. Masukkan daun thyme dan reneh seketika sehingga ayam masak. Angkat dan asingkan.

4. Selepas itu, kukuskan kacang sepat. Kentang yang telah empuk dipotong baji (wedges) atau dadu dan gaulkan dengan mentega dan bawang putih.

5. Hidangkan kentang dengan ayam, kacang sepat dan hirisan lemon.

 

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: