Resipi: Puding Topi


Bahan A:

10 gm serbuk agar-agar
700 ml santan
100 gm krim putar
130 gm gula
200 gm cendul
1 sudu kecil pes pandan

Cara Menyediakan:

1. Dengan api yang sederhana, masak kesemua bahan hingga pekat.

2. Kemudian tuang ke dalam dua bekas yang berbeza saiz, satu kecil dan satu besar.

3. Apabila hampir beku, tuangkan pula bahan B di atasnya.

Bahan B:

10 gm serbuk agar-agar
600 ml santan
50 gm krim putar
120 gm gula
50 gm emping jagung
Sedikit pewarna kuning telur
Sedikit garam

Cara Menyediakan:

1. Masak kesemua bahan hingga hampir pekat dengan api yang sederhana.

2. Kemudian tuangkan di atas bahan A yang hampir beku.

3. Biarkan sehingga kedua-dua lapisan keras. Keluarkan daripada acuan. Hias mengikut suka.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: