Resipi: Daging Empal


BAHAN-BAHAN:

600 gm daging batang pinang

3 helai daun salam/bay

BAHAN BUMBU: (Tumbuk)

3 cm lengkuas

7 ulas bawang putih

1 sudu besar air asam jawa pekat

1 sudu besar ketumbar biji (sangai)

1/2 sudu kecil serbuk kunyit

Garam dan gula merah

CARA MENYEDIAKAN:

1. Daging batang pinang direbus dengan daun salam. Daging tidak perlu dihiris. Rebus sehingga empuk.

2. Setelah empuk, hiris nipis. Ketuk sedikit daging agar ia leper sedikit.

3. Satukan bahan bumbu dengan daging. Perap selama sejam.

4. Kemudian goreng garing.

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: