Resipi: Jejari Tauhu


Bahan-bahan:

300 gm tauhu lembut – dihancurkan
100 gm isi ayam – dikisar halus
100 gm udang – buang kulit dan kisar halus
3 keping cendawan kering – direndam dan cincang
1/2 batang lobak merah – dicincang
1 sudu besar bawang goreng
2 biji telur
1 sudu besar tepung jagung
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya

Untuk Menggoreng:

3 sudu besar tepung jagung
Minyak untuk menggoreng

Cara Menyediakan:

1. Satukan kesemua bahan dan gaul hingga sebati. Alaskan dulang dengan plastik tahan panas dan tuangkan adunan tauhu. Ratakan dan kukus selama 20 minit. Bila sejuk, potong selebar 2 cm.

2. Gaul jejari tauhu dengan tepung jagung kemudian goreng dalam minyak sehingga kuning keemasan. (Jika suka rasa rangup, bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan celup jejari tauhu sebelum menggorengnya).

 

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: