Resipi: Jering Masak Tempoyak


Bahan-bahan:

10 biji jering – dibuang kulit
30-40 tangkai cili api – ditumbuk halus
3 cm kunyit hidup – ditumbuk halus
1 cawan tempoyak
1 helai daun kunyit – dihiris halus
1 biji kelapa – ambil 3 cawan santan
100 gm ikan bilis

Cara Menyediakan:

1. Jering dibuang kulit arinya kemudian dibelah dua sebelum direbus dan dititik.

2. Masukkan santan, bahan-bahan tumbuk, ikan bilis dan tempoyak ke dalam periuk dan jerang di atas api yang sederhana.

3. Bila mendidih masukkan jering. Kacau hingga rata.

4. Masukkan hirisan daun kunyit, kacau dan angkat.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: