Resipi: Pecal Jantung Pisang


Bahan-bahan:

1 biji jantung pisang – bersihkan, belah dua dan rebus hingga empuk
3 biji belimbing buluh – potong melintang
1/2 cawan ikan bilis
1/4 cawan kacang tanah
5 ulas bawang merah – tumbuk
1 sudu besar cili giling
Minyak secukupnya
Sedikit perahan limau kasturi
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan:

1. Panaskan minyak, goreng ikan bilis dan kacang berasingan.

2. Angkat minyak, tinggalkan sedikit untuk menumis bawang dan cili hingga garing. Biarkan suam, gaul dengan hirisan jantung, kacang, ikan bilis, belimbing, garam, gula dan perahan limau kasturi.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: