Resipi: Sambal Lengkuas


Bahan-bahan:

2 cawan lengkuas – dipotong kecil
10 batang serai – dikisar
30 tangkai cili kering – dikisar
600 gm bawang besar – dimayang
300gm ikan bilis – ditumbuk jangan sampai hancur
1 biji kelapa – dijadikan kerisik dan dikisar
5 cm belacan – dikisar
5 cm halia – dikisar
Sedikit air asam jawa
3 senduk minyak masak

Cara Menyediakan:

1. Lengkuas dikisar dan direbus sehingga mendidih. Kemudian tapis, buangkan air didihannya dan ketepikan.

2. Panaskan minyak masak, ambil sebahagian bawang besar yang dimayang dan tumis hingga naik bau.

3. Campurkan kesemua bahan-bahan kisar, ikan bilis dan bancuh dengan air asam jawa.

4. Masak di atas api yang perlahan selama satu jam, tetapi hendaklah dikaca

 

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: