Resipi: Sambal Belacan Daun Kari


BAHAN-BAHAN:

5 tangkai – cili kering (rebus)

6 cm belacan bakar

20 helai daun kari

2 sudu kelapa parut

4 ulas bawang merah

1 biji limau nipis – ambil jus

Garam dan gula secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN:

1. Tumbuk cili kering dengan belacan hingga halus, masukkan daun kari tumbuk hingga hancur dan masukkan kelapa parut, tumbuk lagi dan masukkan bawang tumbuk hingga kesemua bahan lumat.

2. Masukkan garam dan gula secukupnya bersama jus limau gaul hingga sebati.

 

 

Info: Sekiranya digiling adalah lebih elok dan sedap, kerana bahan-bahan lebih lumat dan halus. Sambal ini adalah hidangan orang Melaka yang memang suka menggunakan cili kering untuk membuat sambal belacan.

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: