Resipi: Kentang Putar Thai


BAHAN-BAHAN:

800 gm kentang

40 gm mentega

60 ml pati santan

1 sudu kecil gula

BAHAN A:

1 sudu besar minyak sayuran

80 gm bawang besar (cincang)

1 ulas bawang putih (ketuk)

1 tangkai cili merah (cincang)

1 sudu kecil halia (cincang)

1 sudu besar daun ketumbar (cincang)

CARA MENYEDIAKAN:

1. Kupas kentang, kemudiannya rebus sehingga empuk. Setelah empuk, lecek sehingga lumat. Masukkan pula mentega, santan dan gula. Pukul sehingga sebati.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, cili merah dan halia sehingga kekuningan. Selepas itu, masukkan bahan yang telah ditumis tadi di dalam kentang yang sedang dipukul. Gaulkan sebati dan taburkan daun ketumbar.

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: