Resipi: Acar Tauhu Sri Desa


BAHAN-BAHAN:

4 biji tauhu

5 ulas bawang merah (mayang)

5 ulas bawang putih (mayang)

5 tangkai cili merah (kisar kasar)

4  tangkai kacang panjang (potong)

1 batang lobak merah (potong)

1/2 biji nanas (potong kecil)

1 sudu besar serbuk kunyit

3 sudu besar air asam jawa

6 sudu besar minyak masak

Garam dan gula secukup rasa

 

CARA MENYEDIAKAN:

1. Goreng tauhu kemudian potong empat. Ketepikan.

2. Tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah hingga setengah garing. Kemudian masukkan serbuk kunyit dan gaul rata.

3. Selepas itu masukkan kacang panjang, lobak merah, nenas dan air asam jawa dan biarkan hingga setengah masak. Masukkan garam dan gula. Biarkan ia masak.

4. Hiaskan tauhu yang telah digoreng, cucuk ia dengan menggunakan lidi. Tauhu ini bolehlah dimakan bersama kuah yang dimasak tadi.

 

 

Tags: , , ,

One response to “Resipi: Acar Tauhu Sri Desa”

  1. Norasikin says :

    Tauhu kegemaran ku. Cantiknya kalau buat hidangan pengantin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: