Petua kurangkan dengkur


Sitik's Blog

Dengkuran yang kuat semasa tidur memang mengganggu pasangan yang tidur di sebelah. Ini sering menimbulkan masalah atau kurang selesa dalam perhubungan suami isteri dan ada yang sampai membawa kepada masalah perkahwinan. Mana tidaknya, jika pasangan tidak boleh tidur sepanjang malam disebabkan dengkuran suami yang kuat, maka si isteri terpaksa tidur di atas katil yang berasingan, atau mungkin dalam bilik tidur yang berasingan.

Dengkuran yang terlalu kuat juga akan menimbulkan masalah kepada diri sendiri terutamanya apabila pernafasan terganggu atau terhenti seketika, ini boleh meningkatkan risiko mendapat sakit jantung.

Oleh itu, dengkuran yang kuat janganlah dipandang remeh. Beberapa petua untuk mengurangkan dengkuran secara semulajadi dengan mengubah gaya hidup diberikan di bawah ini sebagai panduan:

1. Ubah kedudukan badan semasa tidur

– Tidur terlentang akan menyebabkan anak tekak tertekan ke belakang kerongkong yang akan menghasilkan bunyi getaran (dengkuran). Oleh itu, tidur mengiring dapat mengurangkan dengkuran tersebut.

2. Kurangkan berat badan – terutamanya di…

View original post 158 more words

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: